tiistai 13. elokuuta 2024

Punasävyiset jämälankalapaset

 NEULE 22/2024


Heissan! Täällä jyrisi ja paukkui koko viikonlopun, mutta tänään helle on taas hellinyt sitäkin ahkerammin ☀️ Kai se syksy on pikkuhiljaa tulossa. Tänne ei kuulu sen kummempaa, sain pari päivää sitten välityönä nämä jämälankalapaset valmiiksi ja tykkään itse niistä kovasti.

Taidan olla jonkin sortin yllytyshullu, neuloin nämä nimittäin ystävän yllytyksestä 😅 Hän heitti yhtenä päivänä ilmaan ajatuksen, että neulopa punasävyiset jämälankalapaset, ja minähän nappasin siitä kiinni.

Haaste ei ollut helppo, vaikka ajattelin sen sujuvan ensin suit sait sukkelaan käden käänteessä. Värejä oli yllättävän vaikea valita. Mietin pitkään, miten saan yhdisteltyä erilaisia punaisia sävyjä kauniisti yhteen. Kuvioihin tarvittiin tarpeeksi vaaleita ja toisaalta taas tummia sävyjä, että kuvioihin tuli tarpeeksi kontrastia.

No huh. Onneksi satun keräilemään erisävyisiä lankoja, joten löysin huippusalaisesta aarrearkustani peräti 9 erilaista punaisen sävyä. Niitä löytyi vaaleanpunaisesta ja kirkkaan pinkistä tumman luumun sävyyn asti. Päätin käyttää sopivassa suhteessa niitä kaikkia, ja tässä on lopputulos.

Nyt kun näitä lapasia tuntuu kertyvän, olen miettinyt, minne laittaisin ne, ja päätin lahjoittaa kaikki neulomani tumput syksyllä hyväntekeväisyyteen. Lämpimiä lapasia tarvitaan aina ❣️ Paikkakin on jo tiedossa.

Elokuun lapasboksihaasteen lapasia mietin vielä, aiheena on neuloa luontoaiheiset lapaset, ja arvon täällä sitä, teenkö mallin itse vai käytänkö valmista ohjetta. Jos päädyn oman mallin suunnitteluun, teen varmaan kiilapeukalolapaset. Ne istuvat käteen vähän paremmin kuin peruspeukuilla varustetut tumput.

Kikkajohanna





tiistai 6. elokuuta 2024

Lasten Pupumaiset säärystimet

NEULE 12/2024

Heissan! Jaksaa jaksaa jaksaa, nimittäin pakittaa ajassa taaksepäin vielä tämän postauksen verran 😊 Esittelen tänään vimpan neuletyön keväältä, eli Pupumaiset lasten säärystimet. Valitan heti alkuun hitsin huonoja kuvia, kuviot eivät näy niissä kunnolla! Osasyynä tähän tosin on väärä pohjavärin valinta. Säärystimet on neulottu astetta liian tumman harmaalla.

Kun katson neulevuottani taaksepäin, olen tehnyt tänä vuonna selkeästi uuden aluevaltauksen, eli neulonut lapasia ja säärystimiä. Neuloin sukkia lähes tauotta noin 7 vuoden ajan, joten nyt oli aika vaihtaa aihetta, ja intoa riittää taas neulomiseen 😊 Jos oikein muistan, niin ainoat sukat, jotka olen neulonut tänä vuonna ovat pojanpojan Suomisukat.

Lapasten ja säärystinten neulominen on ihanan raikasta vaihtelua sukkiin, ja niitä on hitsin nopsa tehdä. Lapasten lähes ainoat kavennukset ovat kärkikavennukset, ja säärystimissä niitä ei ole senkään vertaa. Kiilapeukalot ovat tietenkin asia erikseen, mutta nekin on helppo tehdä.

Säärystimet onnistuivat muuten, paitsi, että pohjavärin valinnassa menin metsään niin että rytisi. Kuten kuvista varmaan näkee, eivät pupujen päät, eivätkä aaltomaiset kuviot juuri erotu säärystimistä 😶Aiheen näihin säärystimiin nappasin näppärästi suunnittelemistani Pupumaiset lapasista. Ajattelin, että lapset voisivat tykätä niistä. Suunnittelin lapaset alun perin yhteistyössä äitini kanssa, ja tässä alla vielä niiden kuva. 

Näiden värit harmittavat vähän, mutta elämä on. Aina ei voi onnistua. Onneksi maailma on värejä pullollaan, ja säärystimet voi neuloa minkä värisinä haluaa. Juuri nyt työnalla ovat välityönä jämälankalapaset, ja sen jälkeen syvennyn sweetsandsocks elokuun haasteseen 🍃 Elokuun aiheena on neuloa luontoaiheiset lapaset 🍃 Hurja lapasmania siis jatkuu 💚

😊Kikkajohanna 




perjantai 2. elokuuta 2024

Porkkanasäärystimet - Ilmainen ohje

Ohje

Koko Aikuinen, säärystimen korkeus noin 35 cm

Puikot 3 mm tai käsialan mukaan

Langat

Novita Nalle valkoinen (011) noin 50 g

Novita Nalle vihreä, saniainen (347) noin 40 g

Novita Nalle oranssi, vahakas (650) noin 25 g

Langanmenekki yhteensä noin 115 g

Langan juoksevuus 100 g = 260 m

Neuletiheys 26 silmukkaa kirjoneuletta 10 sentillä

👉 Säärystin neulotaan ohjeessa ylhäältä alaspäin.

 

KAAVIO 1

Luo vihreällä langalla 72 silmukkaa neljälle puikolle, eli 18 s aina yhdelle puikolle. Neulo 2 o, 2 n joustinneuletta 16 kerrosta.

Lisää kaavion kerroksella 1 yhteensä 8 silmukkaa, 2 silmukkaa tasaisesti jokaisella puikolla. Silmukoita on yhdellä puikolla nyt 20.

Neulo kerros 2 nurin ilman lisäyksiä.

Vaihda valkoinen lanka ja lisää kaavion kerroksella 3 yhteensä 4 silmukkaa, 1 silmukka tasaisesti jokaisella puikolla. Silmukoita on yhdellä puikolla nyt 21. Aloita kirjoneule 5. kerroksella.


KAAVIO 2

Jatka neulomista kaavion 2 kerrokselta 49.

Kavenna 76. kerroksella yhteensä 8 s, 2 silmukkaa tasaisesti jokaisella puikolla. Silmukoita on yhdellä puikolla nyt 19.

Neulo kerros 77 nurin ilman kavennuksia.

Kavenna 78. kerroksella yhteensä 8 s, 2 silmukkaa tasaisesti jokaisella puikolla. Silmukoita on yhdellä puikoilla nyt 17.

Kavenna 79. kerroksella vielä yhteensä 4 s, 1 silmukka tasaisesti jokaisella puikolla. Silmukoita on yhdellä puikolla nyt 16. Neulo 2 o, 2 n joustinneuletta yhteensä 20 kerrosta.

Päättele säärystimen alareuna löysästi. Neulo toinen säärystin samoin.



Neulomisen iloa! 😊




torstai 1. elokuuta 2024

Porkkanasäärystimet

 NEULE 13/2024

Moi moi! Kummasti tuo aika on humpsahtanut taas eteenpäin. Ollaan jo elokuussa. Näytän tänään alkuvuodelta jotain hupaisaa, ja kerron näistä rumanrouheista, ja silti toisaalta aivan hitsin cooleista porkkanasäärystimistä, jotka tein joskus helmikuussa 😎

Näiden säärystinten tarina alkoi, usko tai älä, puhelinkeskustelusta. Valitin kerran ystävälle, että olisi kiva suunnitella säärystimet, mutta en keksi millään millaiset tekisin. Heittelimme ideoita ilmaan, ja äkkiä ystävä hihkaisi iloisesti: ”Teeppä kuule porkkanasäärystimet, sellaisia ei ole varmasti kellään!”

Koska en voi vastustaa tällaisia haasteita ja olen luonteeltani pikkuisen pöhkö, innostuin ajatuksesta heti ja tartuin siihen. Se oli tosi hyvä idea! Suorastaan mahtava! En ole nähnyt koskaan porkkanasäärystimiä, ja kun etsimme netistä kuvia ei rouva (tai herra) Google löytänyt ainakaan sillä kertaa oransseilla porkkanan kuvilla varusteltuja säärystimiä 😊

Ei kun tuumasta toimeen. Säärystimistä tuli niin sopivan oudot, että ne ovat suorastaan koomiset. Ainakin minusta. Tein säärystimistä reilumman levyiset, niin ne mahtuvat vaikka legginsien päälle. Suunnittelin nämä pääsiäiseksi, mutta mikä estää käyttämästä niitä milloin vaan? Niistä saa helposti sukat, kun niihin neuloo jalkaterät.

Kun sain säärystimet valmiiksi, lahjoitin ne eteenpäin eräälle hyväntekeväisyysjärjestölle. Kun he laittoivat säärystimet myyntiin, ne vietiin suurin piirtein käsistä ja hävisivät myyntipöydästä viidessä minuutissa. Ehkä ne olivat tosiaan niin erikoiset, että niistä tykättiin?

Näitä voisi tehdä joskus vielä lisääkin. Haluaisitko sä ohjeen näihin tänne blogiin? Laita kommenttia.

😊 Kikkajohanna


Novita Nalle, puikot 3 mm







Punasävyiset jämälankalapaset

 NEULE 22/2024 Heissan! Täällä jyrisi ja paukkui koko viikonlopun, mutta tänään helle on taas hellinyt sitäkin ahkerammin ☀️ Kai se syksy on...