maanantai 20. joulukuuta 2021

Lumiukko kaulaliina + ohje


Tämä postaus on osa FB:n Käsityöblogit -ryhmän
joulukalenteria

LUUKKU 21

Enää kolme yötä ja on jo jouluaatto. Pahimmat joulukiireet ovat silloin ohi ja on aika rauhoittua viettämään joulua rakkaittensa kanssa. Toivon, että tämä joulu on sinulle hyvä, vaikka elämme juuri tällä hetkellä vaikeita aikoja.

Koska tähän aikaan vuodesta on paljon tonttuja liikkeellä ja aatto on jo lähellä, ajattelin ilahduttaa sinua neuleohjeella, joka kantaa yli tulevan talvenkin. Toivottavasti se tuo sinulle iloa. Päätin siis suunnitella jotain lumiukko aiheista ja mikäpä muu siitä tällä kertaa syntyi, kuin kaulaliina.

Tästä ohjeesta tulikin lopulta monikäyttöinen ohje. Siitä voi pienin muokkauksin neuloa lapselle kaulaliinan. Itselle tuubihuivin. Kirjanmerkin. Pääpannan. glögipullon suojuksen tai vaikka kranssin päällisen. Nyt mielikuvitus siis liikkeelle 😊

Toivon, että näen paljon upeita lumiukkoja vielä tämän talven aikana 😊


LUMIUKKO KAULALIINA ⛄

Kaulaliinan pituus: noin 175 cm

Kaulaliinan leveys: noin 6 cm

Puikot: 3,5 mm

Langat: Mustaa ja valkoista 7 veljestä lankaa sekä pieniä määriä muita värejä.

Langanmenekki: yhteensä noin 130 g

Lankojen juoksevuus: 100 g = 200 m

Suunnittelija: Kikka Kikiliakii Virolainen


Tämä kaulaliina neulotaan kahdesta kappaleesta, joiden päät yhdistetään niskan kohdalta yhteen virkkaamalla. Yhdessä kappaleessa on 8 lumiukkoa päällekkäin. Tätä korkeutta voi säätää omien mieltymystensä mukaan lumiukkoja lisäämällä tai vähentämällä. Myös lumiukkojen kokoa voi muuttaa silmukoita ja kerroksia lisäämällä tai vähentämällä.

Kaulaliinan kappaleet

Neulo näin

Luo valkoisella langalla 24 silmukkaa neljälle puikolle, 6 silmukkaa kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on neuleen sivussa 4. ja 1. puikon välissä. Neulo lumiukot KAAVION mukaan 32 kerroksen mallikertaa toistaen. Kun vaihdat työssä lankoja, päättele langanpäät ja silmukoi porkkananenät sitä mukaa kun neule etenee eli aina yhden mallikerran neulomisen jälkeen. Päättele porkkananenien langanpäät samaan nippuun kuin muutkin langanpäät.

Voit päätellä langanpäät viemällä ne työn nurjalta puolelta sen oikealle puolelle neulalla kaulaliinan kohdalta ja tekemällä sen juureen solmun. Jos haluat, voit päätellä langanpäät myös kaulaliinan nurjalle puolelle normaaliin tapaan.

Silmukoi lumiukolle porkkananenät omilla langanpätkillään kappaleen kummallekin puolelle. Vie lopuksi langanpäät neulalla työn oikealle puolelle kaulaliinan kohdalta ja yhdistä toisiin langanpäihin samaan solmuun.

Neulo yhteen kappaleeseen yhteensä 8 lumiukkoa ja neulo vielä lopuksi valkoisella langalla 6 kerrosta sileää neuletta. Päättele työ. Sulje lopuksi kappaleen pää virkkaamalla se kiinni. Tee sama kappaleen toisessa päässä.

Neulo toinen kaulaliinan osa samalla tavalla.


Yksi valmis kappale

Kappaleiden yhdistäminen

Yhdistä valmiit kaulaliinan osat virkkaamalla ne vielä yhteen yläreunoistaan. Jos keksit jonkun kauniimman tavan kiinnittää kappaleet yhteen, voit tietysti tehdä sen 😊

Lumiukko kirjanmerkki

Tässä vielä kuva neulomastani lumiukko kirjanmerkistä. Ohje ja kaavio tähän kirjamerkkiin on muuten sama kuin yllä, mutta lankoina tässä kirjanmerkissä ovat olleet Novita Venlan vahvuiset langat (100 g = 420 m) ja puikot olivat kokoa 2,5 mm. Lankaa meni 11 g.

Huomaa kokoero, vaikka silmukkamäärä onkin sama

Vielä muutama päivä, niin voimme hiljentyä joulun viettoon. Toivotankin tämän ohjeen myötä oikein lämmintä ja mukavaa joulua juuri sinulle!

Lämmöllä, Kikiliakii


Tämän Joulukalenterin järjestää Facebookin Käsityöblogit -ryhmä 💖

#kässäjoulukalenteri21


Eilen aukesi luukku Punatukka ja kaksi karhua -blogissa ja huomenna on Ronsannaofmay -blogin vuoro 💖 Tässä alla linkit viimeisiin kalenterin luukkuihin.

Joulukalenterissa jo aiemmin auenneet luukut:

1.12 Katrin tilkkublogi
2.12 Silmukoiden kertomaa
3.12 Värikäs kädenjälki
4.12 Käsin tehtyä
5.12 Kangaskorjaamolla
6.12 Katrin tilkkublogi
7.12 Käsintehtyä ja kaunista
8.12 Craft Candidate
9.12 Kototeko
10.12 Sormustin
11.12 Pygmin koukussa
12.12 Madam B.C.
13.12 Hääräämö
14.12 Garnknuten
15.12 Tilkkureppu
16.12 Knitgrammer
17.12 Marle tekee
18.12 Jonnan koukkuja
19.12 Villananna


 

6 kommenttia:

Mummiuutisia

No heippa! 😊 Minulla on nyt hyviä ja huonoja uutisia, ja mietin kummat kerron ensin…öööhm…nyt unohdin ne huonot, joten kerron iloiset uutis...