maanantai 6. maaliskuuta 2023

Viiden sukkaparin värisuora

 Neuletyöt 10-13/2023

No heissan!

Siitä onkin jo viikko aikaa, kun mä olen viimeksi kirjotellut tänne. Mä olen saanut nyt mun sukkaputken päätökseen tältä erää ja tällä Keväiset kotisukat mallilla valmistuikin viisi paria sukkia. Mä aion palata vielä tähän sukkamalliin takasin, koska näitä oli yksinkertasesti niin kiva ja nopea neuloa, mutta nyt mä teen välillä jotain muuta.

Nyt nämä sukat pitäis sitten päätellä ja viimeistellä. Siinä onkin hommaa muutamaksi päiväksi. Miten sulla on tapana viimeistellä villasukat? Höyrytätkö vai kasteletko sukat vai annatko mennä eteenpäin sellaisenaan? Näitä viimeistelytapoja on tänä päivänä jo niin montaa eri laatua, että kukaan ei oikein osaa enää sanoa, mikä on se kaikkein oikein tapa.

Niin ne ajat ja tavat muuttuu

Mulle on aikoinaan opetettu, kun mä olin nuori tyttö, että sukkia ei saa ikinä mennä silittämään, kuten siihen aikaan vanhemmilla rouvashenkilöillä oli usein tapana tehdä. Se oli kai ennen vanhaan aika yleinenkin tapa. Siinä villan kuidut rikkoontuu jotenkin tai jotain eikä sukat lämmitä.

Mä itse olin niin tarkka, että mä pingotin niihin aikoihin sukat aina nuppineuloilla patjaan kiinni, kostutin ne suihkepullolla ja annoin kuivua siinä kuivaksi ohuen kostutetun harson alla. No kyllä ne siinä tasottui, homma oli vaan aika työläs tehdä. Niiden nuppineulojen tökkiminen ja poistaminen oli tosi ärsyttävää.

Mun tapa

Nykyään mulla on tapana uittaa sukat haaleassa pyykkietikkavedessä. En tiedä sitten onko se parempi tapa, mutta kyllä mun sukista lähtee näissä uittohommissa aina vähän väriä ja sellasta vähän harmahtavaa vettä. Että ehkä niin on hyväkin tehdä. Mun mielestä sukista tulee tällä tavalla myös pinnaltaan tosi tasaiset.

Kun mä olen uittanut sukat, mä kuivaan sukkia vähän rullaamalla ne pyyhkeen väliin. Sitten mä avaan pyyhkeen varovasti ja laitan sukkablokit sukkien sisälle. Sen jälkeen vielä vimppa tasoittelu ja muotoilu ja sukat nätisti kuivumaan tasaiselle alustalle pyyhkeen päälle.

Siinä ne saa sitten kuivua rauhassa, tosin mä käyn muutaman kerran kääntämässä sukat toisinpäin, että ne kuivuu tasaisesti myös alapuolelta. Jokainen tekee tyylillään, tässä nyt mun tapa viimeistellä sukat ja hyvät tulee. No sen vielä lisäisin tähän, että mä päättelen tietty sukat aina ensin ennen tätä vimppaa silausta.

Tässä linkki tähän ilmaiseen sukkaohjeeseen:

KEVÄISET KOTISUKAT OHJE

Aurinkoa ja lunta tupaan,

Kikkajohanna
3 kommenttia:

 1. Kyllä on ihanan pirteät sukat ja tällaisia on kyllä tosi mukava tehdä! Luulen, että olen aikoinaan äidiltäni oppinut tämän sukkien viimeistelyn, koska olen tehnyt näin iät ja ajat. Kastelen tähän tarkoitukseen säästettyä keittiöpyyhettä ja kastelen sen läpimäräksi. Sukan olen jo valmiiksi suoristanut silityslaudalle ja märkä pyyhe siihen päälle ja sitten silitysraudalla kevyt painelu. Sukka toisinpäin ja samalla suoristetaan ja muokataan malliinsa ja sama käsittely toiselle puolelle. Sitten sukat saavat kuivata tasolla.
  Joskus upotan sukat myös vesiämpäriin, puristan liiat vedet pyyhkeen välissä pois ja laitan pyykkitelineelle tasona kuivumaan. Ensin on pyyhe alla, sukan kuivuessa otan pyyhkeen alta pois ja käyn vähän väliä kääntelemässä sukkaa. Molemmilla konsteilla tulee ihan hyvät. Enpä sitten tiedä kumpi tyyli on armollisempi villasukalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Irkku! :) Kuulostaa hyvin tutuilta tavoilta viimeistellä sukat :)

   Poista
 2. Voi mitä väri-iloittelua, ihania. Minulla ei ole sukkablogeja, mutta venyttelen ja taputtelen märät sukat kuivumaan pyyhkeen päälle ja ihan hyvä tulee minusta niinkin.

  VastaaPoista

Häätunnelmia

Moikka! Tytär meni lauantaina naimisiin ja täällä teille kirjoittelee väsynyt, mutta onnellinen äiti ja tuore anoppi 💚 Nyt en tiedä mistä a...