sunnuntai 15. tammikuuta 2023

KEKSIMONSTERIT lapaset - ilmainen ohje

Keksimonsterit 

Lasten kirjoneulelapasetOhje ja kuvat Kikka Virolainen

Salossa 15.1.2023 (alkuperäinen ohje 16.2.2021)

Ohje 

Koko 

3-5 (6-8) vuotiaat

Lapasen korkeus on muokattavissa.

Puikot

2,5 mm tai oman käsialan mukaan

Langat

Koko 3-5 vuotiaat

Novita Nalle, vihreä (366) tai Gjestal Maija (211) noin 20 g

Novita Nalle, valkoinen (011) tai Gjestal Maija (202) noin 5 g

Gjestal Maija, keltainen (216) noin 15 g

+ hieman mustaa Nallea (099) silmukointiin.

Koko 6-8 vuotiaat

Novita Nalle, pinkki (539) noin 15 g

Novita Nalle, valkoinen (011) noin 5 g

Gjestal Maija, tumma pinkki (248) noin 30 g

+ hieman mustaa Nallea (099) silmukointiin.

Langanmenekki 

Yhteensä noin 40 (50) g

 

Mallineuleet

2 o, 2 n joustin             

Neulo 2 s oikein ja 2 s nurin. Toista koko kerroksen ajan. Toista kerroksia ohjeessa mainittu määrä.

Ylivetokavennus             

Nosta 1 s oikein neulomatta, neulo toinen silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli. Voit korvata ylivetokavennuksen ssk:lla.

ssk                                  

Nosta 2 s yksitellen oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein. Siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle kiertämättä niitä ja neulo oikein yhteen takareunoista.

Neulo näin

Vasemman ja oikean käden lapanen

Molemmat lapaset neulotaan samalla ohjeella, paitsi peukaloaukko, joka on kirjoitettu molemmille lapasille ohjeessa erikseen. Peukaloaukon paikka löytyy myös tietysti kaavioista, jotka on piirretty kahteen eri kokoon: 3-5 (6-8) vuotiaille.

Lapasen varsi

Luo vihreällä (tumman pinkillä) langalla 40 (44) s ja jaa silmukat neljälle puikolle eli 10 (11) silmukkaa aina yhdelle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä. Neulo 2 o, 2 n joustinta 8 (9) cm eli 28 (32) kerrosta.

Kämmenosa ennen peukaloaukkoa

Vaihda keltainen (pinkki) lanka ja neulo KAAVIO 1 (3). Lue kaaviota alhaalta ylöspäin ja oikealta vasemmalle. Kerrokset on numeroitu kaavion reunaan. Yksi ruutu vastaa yhtä silmukkaa. Muistathan käyttää neuloessasi lankadominanssia ja sitoa langanjuoksuja työn nurjalla puolella aina välillä.

Lisää kaavion ensimmäisellä kerroksella 4 silmukkaa kaavion osoittamissa kohdissa. Tee lisäys neulomalla kahden silmukan välinen lankalenkki (silmukkapohjukka) kiertäen oikein. Voit tehdä lisäyksen myös neulomalla silmukan sen etu- ja takareunasta. Lisäysten jälkeen silmukat jakautuvat puikoille seuraavasti: 11-11-11-11 (12-12-12-12).

Vasemman käden peukaloaukko

Kun olet neulonut 14 (16) kerrosta, tee peukaloaukko. Neulo seuraavaa kerrosta, kunnes 2. puikolla on jäljellä 9 (10) s. Jätä varsinainen lanka lepäämään ja neulo erivärisellä apulangalla seuraavat 7 (8) s. Puikolle jää 2 s. Nosta apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka neulomista taas normaaliin tapaan varsinaisella langalla. Neulo siis apulangan silmukat uudestaan.

Oikean käden peukaloaukko

Kun olet neulonut 14 (16) kerrosta, tee peukaloaukko. Neulo 1. puikolla 2 s ensin normaalisti ja seuraavat 7 (8) s erivärisellä apulangalla. Puikolle jää 2 s. Nosta apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka neulomista taas normaaliin tapaan varsinaisella langalla. Neulo siis apulangan silmukat uudestaan.

Kämmenosa peukaloaukon jälkeen

Jatka KAAVION 1 (3) neulomista. Kun olet neulonut KAAVIOSSA 1 (3) kerroksen 36 (38), voit tässä vaiheessa muuttaa hiukan lapasen korkeutta kerroksia lisäämällä. Muussa tapauksessa, kun kämmenosan pituus joustimen reunasta mitattuna on 11 (12) cm eli 37 (40) kerrosta tai kun etusormi peittyy, aloita kärkikavennukset.

Kärkikavennukset

Vaihda keltainen (pinkki) lanka ja *Neulo 1. puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Neulo 2. puikon lopussa, kun 2 s jäljellä, 2 s oikein yhteen. Neulo 3. puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Neulo 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen*. Tee nämä *-* kärkikavennukset joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 2 s. Katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden läpi. Lapasen valmis korkeus joustimen reunasta kärkeen mitattuna on 12,5 (14) cm.

Vasen ja oikea peukalo

Poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta ja poista apulanka. Poimi niiden lisäksi peukalon juuresta molemmista reunoista 2 s. Jaa nämä 18 (20) s kolmelle puikolle 6-6-6 (6-7-7) ja neulo vihreällä (tumman pinkillä) langalla KAAVIO 2 (4).

Kun olet neulonut 3,5 (4) cm eli 14 (15) kerrosta tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen, kunnes työssä on jäljellä 6 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen silmukoiden läpi.

Silmät

Päättele ensin kaikki lapasten langanpäät. Ompele sen jälkeen Keksimonsterille silmät mustalla langalla silmukoita jäljitellen (silmukoiden) KAAVIOIDEN 1 ja 3 mukaan. Silmukoi molemmat silmät samalla langalla. Kun silmukoit, kuljeta lanka silmästä toiseen lapasen nurjalla puolella langanjuoksujen välissä. Näin lapasen nurjalle puolelle ei synny ikävää lankalenkkiä.

Viimeistely

Päättele loput langanpäät ja laita lapaset kostean liinan alle tasaiselle alustalle. Anna lapasten olla siinä yön yli ja poista liina aamulla. Anna lapasten kuivua rauhassa kuiviksi. Noudata langan vyötteessä mainittuja hoito-ohjeita.


KAAVIOT


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Töptöp töppöset osa 1

 Neule 5/2023 Voi sukansukansukka, eräs ystävä totesi, kun hän näki ensimmäisen kerran tämän mun uuden sukkamallin ja sukkiahan tästä tosi...